Şehir Plancısı Nevin Sayman özel röportajımızın ikinci bölümünde Edremit’in doğalgaz, nüfus ve ödenek konularına değindi. Sayman’ın Zeytinli kavşağı sorununu anlattığı ilk bölümü buradan okuyabilirsiniz: http://edremitli.com/sayman-uyariyor-korkunc-tehlikeli-bir-kavsak/
Tarkan Kaynar: Sayın Sayman. Biliyorsunuz 10 gün kadar önce ilçemizde doğalgaz kazı çalışmaları başladı. Bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim?
Nevin Sayman: Doğalgaz gerçekten büyük rahatlık. Getirisi rahatlık fakat götürüsü altyapı. Şehirler planlanırken 30-40 yıllık geleceği düşünülerek planlanır. Bu şehir 2060 yılı itibariyle nüfusu bu nüfus için nasıl olacak? Altyapısı nasıl olacak? Bunlar hesaplanarak bir şehir planlanır. Bizim dezavantajı kız şu; Bizde Edremit Körfezi kendisi oluşmuş, hızla göç alıyoruz artı turizm olmasından dolayı dağ turizmi, doğa turizmi, tarih turizmi yok yok bizde. her şey var ondan dolayı ilgi çeken bir yer. yaz nüfusumuz almış başını gitmişr durumda. Planlar maalesef arkadan geliyor. Yani şehir doluyor, planlar arkadan geliyor. Bütün hesaplar 2040 yılına göre hesaplanmış planlar. Edremit 2040 yılındaki nüfusu 341 bin kişi. Bir 341 bin kişi için hesaplanmış şehri düşünün. Şu andaki nüfusa bakın, 200 bin kişi neredeyse. Bizim bir dezavantajımız da şu; burası daha çok turistik alan olduğu için yazlık bölge olarak kabul edildiğinden dolayı mevcut konutların haricinde imara açılan yerler ikinci konut. Nedir bu ikinci konut? Yazlıkçıların kullandığı konutlar. Üç aylığına buraya tatile gelir, dokuz ay da kışı yaşadığı yere döner. Biliyorsunuz bir pandemi süreci de atlattık. İnsanlar büyük kentlerden bizim gibi yerlere geldi. İkinci konut olan konutlar oldu kalıcı konutlara döndü. E doğalgaz da gelince insanlar bu rahatlığı bırakıp artık büyük kentlere döner mi? Etrafımızda da görüyoruz. “Doğalgaz geldi ne diye gideyim. Isınacağım artık. Mis gibi memlekette yaşıyorum. Dağı denizi ile mükemmel bir yer burası” diyor. Düşünülmeyen şey bu. Doğalgazın gelmesi tabi ki çok güzel bir olay. Ama doğalgaz geldikten sonra körfeze getirisi ne olacak. Bu hesapları yapılmadan dan diye doğalgaz!
Biz daha önce bir hesap yapmıştık. İkinci konutlarla beraber ele aldığımızda Tarkan Bey, neredeyse 600 bin nüfusa ulaşıyoruz burada. Bırakın 2040 yılını ikinci konutlar yerleşik konuta döndüğünde adam “Ben gitmiyorum, kalıcıyım” derse neredeyse 600 bin peki bizim altyapımız bu nüfusu karşılayacak şekilde mi? Hadi doğalgaz karşıladı, ona göre döşendi. Isınmayı hallediyoruz. Arıtma, yol, otopark, eğitim, hastane, yeşil alanlar, ticari alanlar, hizmet, çöp? Bunlar ne olacak? Zaten biz normalde 200 bin nüfusa neredeyse yetemiyor yaz nüfusu bizde 2 milyonu buluyor giriş çıkışlarla. Doluyor boşalıyor.
Kaynar – Trafiğin kıpırdamadığı anlar oluyordu. Polis “Şehir doldu” diyerek mecburen alamıyordu Altınoluk ve Akçay girişleri kapatılıyordu.
Sayman – Sanki otopark şehir ve doluyor. Üç saatte Güre’ye varamıyorsunuz. Şimdi Çanakkale Köprüsü açılacak. Otoban yapılıyor orada biliyorsunuz. Transit geçiş daha da hızlanacak. O zaman ne yapacağız? Yaz nüfusu 3-4 milyonu buluyor. Kalıcı nüfus da 500’ün üzerine fırladı. Devletin verdiği ödenekler? Nüfusa göre ödenek veriyor devlet. Altyapı hizmetleri ona göre veriliyor. Nüfusumuz 162 bin gözüküyor. Bir bu nüfusa göre göre verilen ödeneğe ve personel sayısına bakın, bir de yaz nüfusuna göre ihtiyaca bakın. Nasıl hizmet alacak insanlar? Vatandaş şikayet ediyor ama belediyeye de biraz hak versinler. Hangi birine yetişecek belediye? 708 kilometre karelik bir alandan bahsediyoruz. Bu alanda 162 bin kişilik ödenek ve personel ile belediye hizmet vermeye çalışıyor. Belediyeye bu kadar yüklenmemek lazım. Yerel yönetimlerin işi kolay değil.
(Devam edecek)